Burgerparticipatie, ook wel overheidsparticipatie genoemd, is een filosofie waarbij burgers meer invloed krijgen op de politiek. Nieuwe communicatievoorzieningen maken het eenvoudiger om burgers te betrekken bij het vormgeven van beleid. Burgerparticipatie komt niet in de plaats van de gebruikelijke democratische processen, maar wordt aanvullend hierop ingezet.
Door beleid en visie meer in samenwerking met burgers op te stellen (co-creatie), ontstaat een betere visie, beter beleid, dat ook nog eens beter gedragen wordt.
In de video zien we Marcel Wildschut, wethouder van de gemeente Losser, en Leonie Kok-Tiddens, country manager voor Civocracy. Volgens Marcel is het een goede start om ‘burgerparticipatie’ een vast onderdeel te laten zijn van de raadsstukken. Dit dwingt al om na te denken over de mogelijkheden om gebruik te maken van burgerparticipatie.
Burgerparticipatie kan dan vervolgens worden ingericht door het inzetten van een mix van fysieke en digitale methoden. Vooral digitale platformen kunnen snel en eenvoudig worden ingezet. Op een digitaal platform voor burgerparticipatie kunnen thema’s en reacties eenvoudig worden gegroepeerd. De gemeente Losser heeft goede ervaringen met het digitale platform: de reacties zijn inhoudelijk goed en blijven netjes.
Belangrijke tips voor burgerparticipatie: