Business continuity: 8 Tips om dit te controleren

business continuity

Business continuiteit krijgt steeds meer aandacht van lokale overheden omdat applicaties en data steeds vaker geoutsourced zijn. Want kunt u i.h.g.v. een calamiteit (uitval van internet, uitval van stroom, brand) nog steeds uw basisregistratie personen raadplegen? Kunt u communiceren met uw burgers en medewerkers. Bent u in staat om orde-diensten aan te sturen? En kunt u gebruik maken van een noodlocatie met ICT-voorzieningen voor uw medewerkers? Immers u bent als directie/bestuurder verantwoordelijk om dit goed te regelen.

Business Continuity Plan (BCP)

Voorbeelden zijn er genoeg: brand in het gemeentehuis Waalre, stroomuitval in de Bommeler- en Tielerwaard of een dreigende IT-infarct in Amstelveen. Wat u nodig heeft, zijn minimaal communicatiemogelijkheden (o.a. telefoon), toegang tot uw gegevens en computers om op te werken. Bovendien worden data en ICT-voorzieningen vaker in de cloud geplaatst en dit kan mogelijk tot problemen leiden als verbindingen uitvallen. Ook als u alle ICT-voorzieningen in het gemeentehuis heeft gehuisvest moet u een plan B hebben als het gemeentehuis onderdeel is van de calamiteit.

Hoe kunt u eenvoudig nagaan of u voldoende bent voorbereid en niet in dezelfde situatie terecht komt als uw collega’s hierboven? Eigenlijk heel eenvoudig, door een aantal calamiteiten in scene te zetten. Native kan u helpen bij het in kaart brengen van de risico's en een business continuity plan (BCP) opstellen.

Tips

Hier 8 tips om een calamiteit te ensceneren en de uitdagingen al vast te verkennen. Kijk dan bij elke calamiteit of (1) uw computers en telefoons blijven werken, (2) of u gegevens kunt raadplegen en (3) burgers kunt informeren.

  1. Simuleer stroomuitval: schakel de elektriciteit van het gemeentehuis uit via de hoofdschakelaar.
  2. Simuleer het uitvallen van internet: zet het internet-modem uit.
  3. Simuleer het wegvallen van een bepaalde clouddienst: blokkeer het internet-verkeer vanaf dat bepaalde IP-adres in de firewall.
  4. Simuleer het onbruikbaar raken van het gemeentehuis (bij o.a. brand): draai ‘ochtends vroeg de deur op slot en schakel de elektriciteit en internet uit.
  5. Simuleer overbelasting van de website en internetverbindingen: koop een DDoS aanval in.
  6. Simuleer het uitvallen van GSM-zendmasten: zet alle mobiele telefoons en tablets met gsm-chip uit.
  7. Simuleer het uitvallen van vaste telefonie: zet de telefooncentrale uit.
  8. Simuleer het niet beschikbaar zijn van GBA: zet de betreffende applicatie uit

Uiteraard kunt u ook een combinatie van bovenstaande calamiteiten uitvoeren. U zult als bestuurder merken dat de calamiteiten eenvoudig uit te voeren zijn, maar dat de gevolgen stevig zijn. Dit geeft u stof tot nadenken met uw vakspecialisten over een passende BCM-aanpak

ICT calamiteiten gemeente

Zoeken
Contactpersoon
Maarten Derksen
Adviseur en technisch projectleider