Infographic Waarom datagedreven werken

infographic waarom dgw?

Datagestuurd werken, Big Data, Data geletterdheid, Data Science, Open Data, data, data en nog eens data. Is Datagedreven werken een trend die weer voorbijgaat, oude wijn in nieuwe zakken of echt de toekomstige standaard en de basis van de Informatievoorziening? Wij denken bij Native het laatste.

We zijn van mening dat als je nou verbinding aan kunt brengen in al die begrippen rondom data en het samenbrengt in een organisatie brede aanpak voor Datagedreven werken, dat het dan goud waard is. Het is al jaren bijna letterlijk goud waard voor organisaties als Google, Facebook, BOL.com en Coolblue. Met hun slimme Datagedreven aanpak verleiden ze dagelijks miljoenen klanten. Wat is nu mooier dan al die slimme technologie en methoden in te zetten voor het maatschappelijk nut?

Voor steeds meer van onze klanten; gemeenten, provincies, gemeenschappelijke regelingen, omgevingsdiensten en waterschappen is Datagedreven werken op dit moment al werk van alledag geworden. Bittere noodzaak voor optimale dienstverlening aan inwoners en bedrijven en om efficiënter (en mogelijk ook goedkoper) te werken. Toch is nog lang niet iedereen zover. Het klinkt soms zo technisch abstract, met winst pas te behalen ver na de bekende politieke horizon van bijvoorbeeld een gekozen gemeenteraad.

Belangrijke vraag is dan ook of de investeringen die je moet doen, om Datagedreven werken van de grond te krijgen, wel opwegen tegen de opbrengsten. In de infographic brengen we op hoofdlijnen in beeld wat Datagedreven werken nu allemaal kan opleveren en wat de benodigde investeringen zijn. Let wel, die investeringen kunnen geleidelijk worden gedaan. Als je klein begint kun je met goede experimenten vanaf het begin opbrengsten in beeld brengen en daarmee business cases maken voor verdere implementatie.

Bij de opbrengsten en publieke waarde tonen we hier maar enkele voorbeelden, maar het geeft een indruk van wat er kan. De lijst is eindeloos. Je moet natuurlijk ergens beginnen en stap nou niet in de valkuil om alles in één keer aan te pakken. Begin klein en denk daarna pas groot. Begin met een acuut en behapbaar probleem in je organisatie. Bij Native hebben we aantal kant en klare voorbeelden van dashboards ten aanzien van veelvoorkomende problemen bij gemeenten. Ook werken we samen met partijen die kunnen helpen met concrete oplossingen. Begin met een experiment en werk ondertussen aan de basis. Begin met een Nulmeting, stel vast wat je wilt bereiken (visie op Datagedreven werken) en werk vandaar uit verder.

 

Zoeken
Gerelateerde pagina's
Contactpersoon
Jelle Gotje
Adviseur
085-4012987