“Architectuur in Beeld” voor applicatie harmonisatie bij gemeente De Bilt

Native verbindt mens, ICT en maatschappij. Dat is precies het speelveld waar Architectuur in beeld zich afspeelt en waar onze expertise zich bevindt. Wij weten wat werken onder architectuur is, hoe we uw organisatie meenemen en hoe u werken onder architectuur kunt verankeren in de organisatie. Vanuit deze expertise hebben wij “Architectuur in beeld” ontwikkeld waarin we de in gebruik zijnde applicaties, de koppelingen tussen de applicaties onderling en naar buiten voor de organisatie inzichtelijk maken.

De vraag van gemeente De Bilt

Informatiemanagers Walter de Haan en Henk Jeroen van Groningen Schinkel hebben aan Native de vraag gesteld:

“Gemeente De Bilt werkt samen met een aantal omliggende gemeenten aan het harmoniseren van het applicatielandschap. We hebben behoefte aan een overzicht dat in één oogopslag duidelijk maakt welke afhankelijkheden er zijn, welke koppelvlakken in gebruik zijn, waar de kernapplicaties zitten, welke informatiesystemen AVG gevoelige informatie bevatten, etc. “.

Over het resultaat zegt de gemeente: “Met de architectuurplaat die Native Consulting voor ons heeft gemaakt kunnen we gericht focus aanbrengen als we in gesprek gaan met bijvoorbeeld functioneel beheerders, leveranciers of collega’s van de samenwerkende gemeenten.”

“Wij ervaren nu al dat functioneel beheerders vaker langskomen om even naar de plaat te kijken en met ons in gesprek te gaan.”

architectuur plaat voor de Bilt

Onze aanpak

Native bouwt de informatie-architectuurplaat, waarop de samenhang van applicaties, data, koppelingen en externe verbindingen integraal getekend zijn, met behulp van Excel en Visio. Hierbij is Excel de bron voor de weergave in Visio op A0 formaat.

Uitgangspunt van het opbouwen van de architectuurplaat is een samenspel met de medewerkers van gemeente De Bilt. Dit is voornamelijk gedaan met medewerkers van het team informatie adviseurs en applicatiebeheerders. Zij overzien de applicaties en belangrijkste datastromen en verbindingen per domein. Door een verbinding te leggen tussen applicaties en processen wordt er nog meer waarde voor de gehele organisatie gecreëerd. Daarnaast is belangrijk dat de architectuurplaat:

  • Niet te technisch overkomt voor de afdelingen;
  • Goed te gebruiken is voor overleggen en toelichtingen, presenteerbaar is;
  • Inzicht geeft in de soorten koppelingen (automatisch, StUF of anderszins, handmatig, etc.);
  • Bij vervanging van een applicatie de impact op applicaties en/of koppelingen laat zien;
  • In een formaat wordt gemaakt dat de gemeente zelf kan gebruiken en onderhouden.

Native biedt trajecten als Architectuur in Beeld in meerdere varianten aan: Visio gekoppeld aan Excel, Mavim of BlueDolphin. Ook in deze keuze ondersteunt Native en zorgen we dat de best passende oplossing geselecteerd wordt.

 

Extra Functionaliteit

Naast de functionaliteiten die onze architectuurplaten standaard bevatten, kwam Gemeente De Bilt met een extra uitdaging. De invoering van de Wet Open Overheid zorgde ervoor dat Gemeente De Bilt de behoefte had aan inzichten die onze platen tot dan toe niet boden.

Gemeente De Bilt: “De WOO eist dat wij onze informatiehuishouding op orde hebben. Dat betekent dat wij willen weten welke informatie door welke applicatie gebruikt wordt. Voor het implementeren van de WOO zijn veel gesprekken gevoerd met stakeholders binnen de organisatie. Deze informatie hebben we verwerkt in de architectuurplaat zodat de informatie bewaard blijft en bij doorontwikkeling van het applicatielandschap eenvoudig kan worden bijgewerkt. Door de WOO-afhankelijkheden binnen ons applicatielandschap in beeld te brengen, voorkomen we blinde vlekken die tot vertraging kunnen leiden tijdens projecten of onduidelijkheden in de onderlinge communicatie.”

 

Om aan deze vraag te voldoen en zo op de plaat inzichtelijk te maken welke applicaties welke soort informatie bevatten, was een nieuwe soort functionaliteit nodig. D.m.v. het toevoegen van macro’s en knoppen is het nu mogelijk om verschillende weergaven van de plaat te selecteren. Wanneer de ‘WOO-weergave’ wordt geselecteerd, is het (d.m.v. kleuraanduidingen) in een oogopslag duidelijk welke applicaties het WOO-proces raken. Met behulp van meerdere weergave opties kan de architectuurplaat dienen als praatplaat voor verschillende onderwerpen.

 

Vragen?

Is architectuur in jouw organisatie een vraagstuk waar je mee worstelt en zoek je een partij die je daarbij kan helpen? Of ben je op zoek naar een overzichtelijk en toepasbaar overzicht van je applicatielandschap en koppelingen? Neem contact met ons op en maak geheel vrijblijvend een afspraak met Maarten Derksen of Lianne van der Meel om jouw specifieke situatie te bespreken. Je kunt ook onderstaande formulier invullen, dan nemen wij contact met je op.

Contact