Native consulting heeft ruime ervaring met complexe vraagstukken op het snijvlak van informatievoorziening, dienstverlening en bedrijfsvoering. Onderstaande klant cases geven helder aan hoe wij als Native consulting ondersteuning bieden bij deze vraagstukken en hoe wij bijdragen aan de opgaven van lokale overheden door middel van innovatie en advies.
Lokale overheden zien steeds beter hoe groot de impact zal zijn van de Wet modernisering bestuurlijk elektronisch verkeer (Wmebv). Inwoners en ondernemers krijgen hierdoor de mogelijkheid om digitaal zaken te doen met de gemeenten. De wet gaat in op 1 januari 2026. De implementatie heeft niet alleen impact op de dienstverlening, maar ook op de systemen en informatievoorziening. Er dient namelijk veel ingericht worden: nieuwe formulieren, opslag van data en informatie, verwerken van verzoeken, etcetera.
In een traject van 5 maanden kreeg de gemeente Someren weer grip op de informatiehuishouding. Projectmanager Marc Dieteren: “We hadden geen controle op alle informatiewetgeving. We wisten niet goed hoe we onderlinge verbanden konden leggen en wat de gevolgen zouden zijn voor onze organisatie. Dat is inmiddels heel anders.”
Native heeft samen met de gemeente Den Helder een breed gedragen visie op datagedreven werken gemaakt. Een mooi resultaat en prachtig begin van het traject om te komen tot een routekaart en concreet implementatieplan richting een datagedreven gemeente.
Native verbindt mens, ICT en maatschappij. Dat is precies het speelveld waar Architectuur in beeld zich afspeelt en waar onze expertise zich bevindt. Wij weten wat werken onder architectuur is, hoe we uw organisatie meenemen en hoe u werken onder architectuur kunt verankeren in de organisatie. Vanuit deze expertise hebben wij “Architectuur in beeld” ontwikkeld waarin we de in gebruik zijnde applicaties, de koppelingen tussen de applicaties onderling en naar buiten voor de organisatie inzichtelijk maken.
Datagedreven werken vraagt meer van een organisatie dan een aantal dashboards ontwikkelen. Het vraagt om een organisatiebrede aanpak waarin alle teams een datagedreven cultuur ontwikkelen, waarbij ze data optimaal inzetten om bij te dragen aan de organisatiedoelstellingen en maatschappelijke meerwaarde creeren.
Het opstellen van een Informatiebeleidplan (-visie of -strategie) is vaak een vierjaarlijkse routine die elke gemeente wel eens doorloopt. In de praktijk is het lastig om het plan goed aan te laten sluiten bij de belevingswereld van de lijnorganisatie en daarmee het beleid niet in de organisatie breed wordt uitgedragen. Maar hoe ontwikkel je nu een breed gedragen informatiebeleidsplan welke zowel ambitieus, beheersbaar en uitvoerbaar is?
Een door directie en management gedragen visie op datagedreven werken is een voorwaarde om datagedreven werken succesvol te implementeren. Maar hoe krijg je directie en management geïnspireerd om een visie – zowel uitdagend als passend bij de gemeente - op te stellen?
De Agile-aanpak is ons welbekend bij vraagstukken over de ontwikkeling van producten, waar door middel van iteraties van korte sprints, waarin telkens deelresultaten worden opgeleverd, getoetst en bijgeschaafd, een nieuwe of verbeterde versie van het product ontstaat. Native heeft recent in een samenwerkingsverband de Agile-aanpak waardevol weten in te zetten bij het vormen van een strategische visie op informatievoorziening en ict.
Het implementeren van gegevensmanagement draagt bij aan het op peil brengen van een kwalitatief hoogwaardige informatiehuishouding van elke organisatie. Dit is een basisvoorwaarde om digitale dienstverlening aan te kunnen bieden aan inwoners, ondernemers en ketenpartners. Ook is dit een noodzakelijke randvoorwaarde om te kunnen starten met datagedreven werken.