AI-Act is van kracht: bereid jouw gemeente voor op de toekomst!

05 september 2024

AI-Act is van kracht: bereid jouw gemeente voor op de toekomst!

Na een welverdiende zomervakantie zijn we terug met een belangrijke update. Zoals je wellicht hebt vernomen, is de AI-Act per 1 augustus 2024 van kracht. Deze nieuwe wet brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor gemeenten in de omgang met Artificiële Intelligentie (AI).

De AI-Act heeft als doel het reguleren van het gebruik en de inzet van AI-toepassingen om Europese burgers en consumenten te beschermen. AI-toepassingen die op de Europese markt worden gebracht, moeten veilig zijn en in overeenstemming met fundamentele rechten en waarden van de Europese Unie. Dus het doel van de AI-act in een notendop is: het stimuleren van de goede ontwikkelingen, het controleren van de risicovolle ontwikkelingen en het verbieden van de schadelijke ontwikkelingen met behulp van AI.

De impact en tijdlijn van de AI-Act op gemeenten

De AI-Act reguleert het gebruik van AI-toepassingen door een toetsingskader toe te passen. Dit kader bepaalt of een toepassing toegestaan is en welke risico’s ermee gepaard gaan. Er worden hierbij drie risicogroepen onderscheiden: verboden AI-toepassingensystemen, AI-toepassingen met een hoog risico en AI-toepassingen met een beperkt risico.

 

 

Vanaf februari 2025 zijn alle AI-toepassingen in de categorie “verboden AI-systemen” niet meer toegestaan. Ook worden organisaties verplicht om meer AI-geletterdheid te ontwikkelen. Dit geldt ook voor gemeente, maar hoe weet je nu of jouw gemeente gebruik maakt van deze AI-toepassingen, of dat er überhaupt gebruik wordt gemaakt van AI?

Goede voorbereiding is het halve werk…

Native Consulting heeft een uitgebreid kennisdocument opgesteld dat dieper ingaat op AI, Machine Learning, Deep Learning, Generatieve AI en de gevolgen van de AI-Act. Dit kennisdocument biedt praktische handvatten om de begrippen rondom AI en de implicaties van de AI-Act beter te begrijpen.

Praktische prompting cheatsheet voor effectief gebruik van generatieve AI

Het is essentieel te beseffen dat tal van gemeenten al generatieve AI inzetten, soms zonder volledige bewustwording hiervan. Generatieve AI is een vorm van AI die nieuwe data kan produceren, bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen of geluiden.

Een belangrijke technologie die generatieve AI mogelijk maakt, zijn Large Language Models (LLM’s). Dit zijn complexe systemen die getraind zijn op enorme hoeveelheden tekst en die in staat zijn om zelf nieuwe teksten te genereren of te bewerken, zoals Co-pilot en ChatGPT. Om je te ondersteunen bij het effectief en verantwoord gebruik van deze technologie, hebben we een handige prompting cheat sheet samengesteld. Deze praktische prompting cheatsheet helpt je om op een effectieve manier gebruik te maken van generatieve AI-toepassingen.

Sessie: Verantwoord aan de slag met AI in je organisatie

Om jou en de gemeentelijke organisatie goed op weg te helpen om te starten met de implementatie van AI en de naleving van de AI-Act, hebben we vanuit Native Consulting een sessie ontwikkeld. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op verschillende thema’s in de organisatie die allemaal raken aan AI om beter begrip te krijgen en grip te houden op deze ontwikkeling. We inspireren hierbij de individu, als wel het collectief, met het doel om hier samen mee aan te slag te gaan.

Allereerst worden in deze interactieve sessie de context, implicaties en impact van AI voor jouw organisatie benoemd. Dit gebeurt aan de hand van verschillende werkvormen en metaforen. Vervolgens diepen we dit uit door onderwerpen als privacy en security, (technische) infrastructuur en digitale ethiek als randvoorwaarden te behandelen. De insteek is om AI-toepassingen beheersbaar te laten groeien en bloeien in de organisatie. De uitkomst van de sessie: meer (be)grip over en op het onderwerp en weten waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

Na afloop van de sessie ontvangt elke deelnemer het kennisdocument met praktische handvatten om de begrippen rondom AI en de implicaties van de AI-Act beter te begrijpen. Ook zijn de adviseurs van Native in staat om je te ondersteunen bij het verder begrijpen van AI of helpen we bij de aanpak van de AI-Act.

Hoe verder?

Per 1 februari 2025 moeten dus de eerste acties ondernomen zijn om uitvoering te geven aan de AI-Act. We zien dat veel gemeenten nog worstelen om er mee aan de slag te gaan en daarom is het nuttig om de AI-geletterdheid in jouw organisatie te vergroten. We staan klaar om lokale overheden te helpen zich goed voor te bereiden op de AI-Act en jullie te ondersteunen met het veilig en ethisch toepassen van AI-tools. Onze expertise op het snijvlak van informatievoorziening, dienstverlening en bedrijfsvoering stelt ons in staat om jouw gemeente te begeleiden bij deze belangrijke transitie. Vanuit die gedachte organiseren we in de eerste week van oktober een webinar om je mee te nemen in de wereld van AI.

Laten we samen de uitdagingen en kansen van AI aangaan en ervoor zorgen dat jouw gemeente goed voorbereid is op de toekomst van AI-regelgeving en de AI-geletterdheid van jouw gemeente verbeteren. Heb je interesse in onze prompting cheat sheet, deze kan je gratis downloaden via de volgende link: downloaden prompting cheat sheet.

Heb je interesse in onze sessie: Verantwoord aan de slag met AI in je organisatie. Neem dan contact op met Adam Saint of Stijn de Romph en ontvang na afronding van de sessie ons kennisdocument om direct verder te gaan met AI. Of kom met ons in contact om na te denken over een aanpak voor de AI-Act.

Delen via

Actueel

BIO & NIS2: Wat kan je ermee?

19 september 2024

BIO & NIS2: Wat kan je ermee?

AI-Act is van kracht: bereid jouw gemeente voor op de toekomst!

05 september 2024

AI-Act is van kracht: bereid jouw gemeente voor op de toekomst!

Zomeroverpeinzingen: een onmogelijk opgave mogelijk maken, hoe krijgen we grip op AI?

04 juli 2024

Zomeroverpeinzingen: een onmogelijk opgave mogelijk maken, hoe krijgen we grip op AI?

Van cyberzorgen naar cyberzorgeloos: identificatie van verbeteringen en tekortkomingen

30 mei 2024

Van cyberzorgen naar cyberzorgeloos: identificatie van verbeteringen en tekortkomingen