Kijken in de kristallen bol, uw IT over 5 tot 10 jaar?

05 november 2020

Technologische ontwikkelingen gaan snel en vaak is het een evolutie van bestaande technieken. Een goed voorbeeld waarbij veel technieken samen kwamen op het juiste moment van volwassenheid was bij de eerste iPhone in 2007, nog maar 13 jaar geleden. Zakcomputers met touchscreens, muziekspelers en mobiele telefoons bestonden al langer, maar Apple wist het op het juiste moment te combineren. De invloed op ons leven kunnen we vandaag de dag nog zien. Het is de snelst geaccepteerde technologische verandering in onze maatschappij.

De vorderingen in de smartphonewereld hebben ertoe geleid dat er grote technologische sprongen zijn gemaakt die invloed hebben op andere producten, zoals nieuwe batterijen die elektrische auto’s mogelijk maken.

Wat zijn nu de meest evoluerende producten of diensten van dit moment? Native neemt een kijkje in de kristallen bol en heeft ze voor u op een rijtje gezet.

Cloud

Gemeentes staan onder druk, inwoners verwachten steeds meer digitale oplossingen, het takenpakket groeit en financieel is het zwaar. Dit zorgt ervoor dat gemeentes flexibel en schaalbaar moeten zijn, ook met de ICT-infrastructuur. De huidige en traditionele infrastructuren worden eens in de 4-5 jaar vervangen en gemeentes moeten tijdens die looptijd keuzes maken voor de periode erna: Blijven we het zelf doen of besteden we het uit naar een Cloud?

Om als gemeente een beweging naar de Cloud te maken moet je inzicht hebben in de huidige dienstverlening en infrastructuur op het gebied van I&A organisatie, applicaties en techniek. Neem hierbij de ontwikkeling dat applicaties steeds meer uitsluitend als SaaS aangeboden worden. Na een grondige inventarisatie wordt het Cloud beleid gemaakt: hoe gaan we stapsgewijs overstappen naar een volledig Cloud omgeving en wat zijn hiervan de gevolgen op organisatie, applicaties, techniek en data. Door beleid te maken neemt een gemeente zelf regie in plaats van dat de ontwikkeling u overkomt!

5G netwerk

5G kan voor een revolutie zorgen. Het is eigenlijk een evoluerende versie van 4G. Maar met 5G kunnen we afscheid nemen van bestaande beperkingen. Actueler dan ooit vanwege het vele thuiswerken dat nu door de pandemie nodig is. Met 5G zijn hogere snelheden bereikbaar maar, nog veel belangrijker, meer gelijktijdige connecties. Tot wel 100 keer meer dan met 4G.

Dit levert niet alleen een vraag op wat u met uw gemeentelijke netwerk gaat doen, maar ook maatschappelijk. Gaat u nog door met het uitrollen van glasvezel- of kopernetwerk? Elk apparaat zal geleverd worden met 5G en de complexiteit zal doormiddel van de eSIM ook verdwijnen. Alleen grootgebruikers geven nog de voorkeur aan bedraad netwerk. Ook maakt 5G de smart city mogelijk met IoT toepassingen zoals slimme stoplichten, lantaarnpalen, camera’s en meetapparatuur.

De volgende generatie laptops zullen uitgevoerd zijn met 5G en verbinden via goedkope data-abonnementen (dankzij GT mobiel). Uw laptop zal altijd verbonden zijn, net als uw smartphone. Als deze sluimert kan deze berichten ontvangen en op afstand beheerd, beveiligd en gewist worden door de IT afdeling.

Bent u van plan te investeren in uw ICT platform inclusief het netwerk in de komende 5 jaar? Denk dan na bij het volgende:

Met 5G zullen bedraade en Wifi netwerken tot het verleden gaan behoren.

Werkplek

Processoren, beeldschermen en batterijen ontwikkeld in de smartphone industrie zullen de accuduur enorm verlengen. Een laptop zal altijd aan staan of sluimeren en bij openklappen meteen beschikbaar zijn. Opladen zal ’s nachts gebeuren en stopcontacten zijn niet meer overal nodig. 5G zorgt ervoor dat u altijd verbonden bent. Effectief zal de laptop hetzelfde functioneren als een grote smartphone. Van dit concept bestaan al 4G varianten en het is bijna zover, maar het is nog even wachten tot de technieken volwassen zijn en samenkomen om een succes te zijn, net als in de iPhone in 2007.

De IT-afdeling zorgt nu nog primair dat gebruikers toegang krijgen via het Microsoft Windows besturingssysteem. Omdat veel applicaties nog steeds alleen ontwikkeld zijn voor dit besturingssysteem. Er zijn in het verleden veel pogingen geweest dit te doorbreken. De heilige graal om dit waar te maken is: alle applicaties web-based maken doormiddel van de Cloud. Op dat moment vervalt de noodzaak van het leveren van Windows als basislaag en de daarbij behorende infrastructuur en licentie- en beheer last.

Huisvesting

Blijven we werken met één centraal gemeentehuis met weinig infrastructuur dat functioneert als een bijenkorf waarbij de werkbijen binnen komen naar behoefte? Het Covid-19 virus heeft ons versneld bewust gemaakt dat wij ook diensten kunnen verlenen vanuit diverse locaties. Dit kunnen eigen locaties zijn maar denk ook aan netwerkkantoren of andere flexibele locaties. Ook de uitrol van mobiele oplossingen om diensten aan inwoners te leveren is zich nu versneld aan het door ontwikkelen en wordt al her en der uitgerold en toegepast. Dit zal nog verder worden uitgebreid naar diensten aan huis. Waarbij complexe diensten aan de keukentafel plaatsvinden en voor de simpele producten een bezorgdienst ingezet wordt.

Een combinatie van alles is vandaag de dag meer dan mogelijk en is er genoeg keuze om uw medewerkers en inwoners centraal te blijven stellen Deze digitale revolutie geeft u hierin meer keuzevrijheid.

Samenvatting

Als we de verschillende technieken combineren zorgen deze evoluties dan voor een revolutie voor de huidige traditionele infrastructuren op het gebied van huisvesting en techniek? Volgt IT de ontwikkeling van de smartphone?

  • De Cloud zorgt voor de beschikbaarheid van de software (SAAS) en infrastructuur.
  • 5G zorgt voor de verbinding.
  • Accu’s zorgen dat niet overal meer een stopcontact nodig is.
  • SAAS zorgt ervoor dat een (virtueel) Windows systeem niet meer nodig is als basis van applicaties.
  • Huisvesting en dienstverlening kan creatieve vormen aannemen.

Kijkend naar bovenstaande technieken en ontwikkelingen zal het gemeentehuis veel minder infrastructuur nodig hebben en kan zich meer concentreren op de sociale aspecten, de aanwezigheid voor de inwoners, samenwerking, contact met collega’s, sociale verbondenheid.

Door als gemeente de IT vernieuwingen te omarmen liggen er veel kansen om regie te gaan voeren op verandering waardoor je als gemeente flexibel en kostenbewust de uitdagingen van de toekomst tegemoet gaat.

Wilt u graag weten hoe IT-vernieuwingen uw organisatie verder kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op: Maarten Derksen, m.derksen@nativeconsulting.nl 085-4012987.

Delen via

Actueel

Data-ethiek: een onmisbaar moreel kompas in het digitale tijdperk

18 april 2024

Data-ethiek: een onmisbaar moreel kompas in het digitale tijdperk

Common Ground: wordt belofte werkelijkheid?

04 april 2024

Common Ground: wordt belofte werkelijkheid?

Informatieveiligheid: Een gemeenschappelijke missie met een gedeelde verantwoordelijkheid

21 maart 2024

Informatieveiligheid: Een gemeenschappelijke missie met een gedeelde verantwoordelijkheid

Datagedreven werken en generatieve AI vinden elkaar

07 maart 2024

Datagedreven werken en generatieve AI vinden elkaar