Overheid 360: kennisdelen over de digitale overheid

15 juni 2023

Overheid 360: kennisdelen over de digitale overheid
Op 7 juni 2023 vond het jaarlijkse congres voor de digitale overheid, Overheid 360, plaats. Een gerenommeerd evenement waar professionals uit diverse sectoren samenkomen om kennis uit te wisselen en te netwerken. Na twee Coronajaren waarin het evenement helaas niet door kon gaan, was dit jaar ook Native Consulting weer van de partij. Het congres was een groot succes!
Een ontmoetingsplek voor kennisdeling

Onze deelname aan Overheid 360 sluit aan bij onze drive om kennis te delen over de digitale transformatie en de meest recente ontwikkelingen op dit gebied. Wij geloven in de kracht van de digitale transformatie bij lokale overheden en de mogelijkheden die het biedt om inwoners en lokale bedrijven en organisaties efficiënter en effectiever te bedienen. Digitaal transformeren is bovendien nodig om alle nieuwe wetten waar lokale overheden mee te maken hebben in te voeren.

 

Onze bijdrage aan Overheid 360

Tijdens het congres hebben twee adviseurs van Native een presentatie gegeven over hoe je grip krijgt op de informatiehuishouding, wat een belangrijke succesfactor is in de digitale transformatie.

 

Presentatie ‘Werken onder architectuur’ (Martin van Dijk)

In de huidige, snel veranderende, digitale wereld, worden lokale overheden geconfronteerd met complexe uitdagingen. Werken onder architectuur biedt een gestructureerde aanpak om deze uitdagingen met behulp van effectieve ondersteunende (proces) automatisering het hoofd te bieden. Het zorgt voor een solide basis voor een succesvolle digitale transformatie.

In deze sessie zette Martin uiteen wat het belang van werken onder architectuur is en op welke manier Native lokale overheden hierbij helpt. Een solide applicatie-, gegevens- en procesarchitectuur helpt bij het creëren van overzicht, het bepalen van richting en het beheersen van risico’s. Het helpt tevens bij het faciliteren van samenwerking, communicatie en het bevorderen van flexibiliteit en schaalbaarheid. Het draagt bovendien bij aan het realiseren van veranderingen, bijvoorbeeld bij de implementatie van nieuwe wetgeving.

In de presentatie zijn praktische voorbeelden gegeven en inzichten gedeeld uit de adviespraktijk van Native.

 

Presentatie ‘Grip op informatiewetten’ (Jelle Gotjé)

Lokale overheden moeten in een korte tijd diverse nieuwe informatiewetten implementeren. Ook worden zij in de huidige digitale samenleving geconfronteerd met een overvloed aan informatie en complexe wet- en regelgeving met betrekking tot informatiebeheer, gegevensbescherming, privacy en toegankelijkheid. Het verkrijgen van grip op deze informatiewetten is van essentieel belang om verschillende redenen: tijdig voldoen aan de wettelijke vereisten, zo efficiënt mogelijk de informatiehuishouding op orde krijgen, juridische risico’s minimaliseren en de waarde van informatie als strategisch bedrijfsmiddel maximaliseren.

Native begrijpt de impact van deze informatiewetten op organisaties en heeft zich toegelegd op het specifiek ondersteunen van lokale overheden bij het verkrijgen van grip op deze complexe materie. Tijdens de presentatie deelden wij strategieën en best practices die het mogelijk maken om te voldoen aan de vereisten van wet- en regelgeving, waarbij tegelijkertijd ook het informatie- en gegevensbeheer wordt geoptimaliseerd. We hebben ook onze routekaart voor de informatiewetten getoond, die we binnenkort gaan uitbreiden met Europese verordeningen. De huidige versie van de routekaart kun je hier downloaden.

We hopen dat onze inzichten en praktische aanpak helpen bij het nemen van de juiste stappen om effectief grip te krijgen op informatiewetten. Het is geen gemakkelijke materie!

 

Inspirerende gesprekken en waardevolle interacties

Tot slot willen we graag onze oprechte dank uitspreken aan alle bezoekers die onze stand bezochten en aanwezig waren bij onze presentaties tijdens het congres. We waarderen de interactie met professionals uit het werkveld enorm. Het congres was een mooie gelegenheid om verbinding te maken met mensen die dagelijks ‘met de voeten in de klei staan’, te horen wat er speelt en te helpen waar we kunnen. Lokale overheden ondersteunen bij hun digitale reis en het creëren van waarde uit informatie; dat is wat ons drijft.

 

Delen via

Actueel

Informatiehuishouding is de basis van alle gemeentelijke uitdagingen!

23 november 2023

Informatiehuishouding is de basis van alle gemeentelijke uitdagingen!

Op zoek naar een Woo-publicatiekanaal?

09 november 2023

Op zoek naar een Woo-publicatiekanaal?

Referentiemodel DAMA DMBOK voor datagedreven werken; wel of niet bruikbaar?

12 oktober 2023

Referentiemodel DAMA DMBOK voor datagedreven werken; wel of niet bruikbaar?

Het doek valt voor ICT-samenwerkingen, als...

28 september 2023

Het doek valt voor ICT-samenwerkingen, als...