Succesvol naar de cloud regel je aan de voorkant

14 oktober 2021

Succesvol naar de cloud regel je aan de voorkant

De primaire taak van gemeenten is het realiseren van dienstverlening aan inwoners en ondernemingen. Om die dienstverlening op een goede manier te kunnen realiseren, transformeren gemeenten steeds vaker naar informatie gedreven organisaties. Deze ontwikkeling vereist niet alleen een andere manier van denken en werken, maar stelt ook steeds hogere eisen aan de ICT-voorzieningen. Daarmee neemt de inspanning die gemeenten moeten (laten) verrichten om haar ICT-voorzieningen op niveau te krijgen en te houden enorm toe. Voldoende reden dus om een goed doordachte en samenhangende visie te vormen. Deze visie kan de inrichting en het gebruik van ICT-voorzieningen als een integraal onderdeel van de dienstverlening uitwerken.

‘Cloud, tenzij…’

Veel gemeenten kiezen voor een ‘cloud, tenzij…’ beleid als oplossing voor de steeds hogere eisen die worden gesteld aan de ICT-inspanning. Maar wat betekent nou cloud, tenzij… en wat komt daar dan bij kijken? Dit zijn vragen die gezien de snelle ontwikkelingen en het groeiend aanbod van cloudapplicaties, -diensten en -infrastructuur steeds belangrijker én ingewikkelder worden. Cloudoplossingen zijn er tenslotte in net zoveel varianten als dat er aanbieders zijn. Als gemeente heb je volop keuze tussen Publieke Cloud, Private Cloud, Community Cloud en Hybride Cloud in combinatie met Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Een haast oneindig spectrum van mogelijkheden dus. Tegelijkertijd zit daar de uitdaging. Hoe hou je als organisatie grip op alles ‘in de cloud’?

Hoe voorkom je een wildgroei aan cloudoplossingen? Hoe gaat een leverancier om met beveiliging? Hoe past het in de bestaande architectuur? Wat spreek je af over toegang tot ‘jouw’ data? Hoe zorgt een leverancier ervoor dat je aan de BIO en de Woo kunt voldoen? Allemaal vragen die, als je er aan de voorkant geen afspraken over maakt, ervoor kunnen zorgen dat cloud eerder als een hoofdpijndossier wordt gezien, dan dat het bijdraagt aan een betere dienstverlening.

Hoe pak je dat dan aan?

Stel kaders op rondom cloudoplossingen met als doel dat de gemeente geholpen wordt. Dit om in het verlengde van haar eigen ICT-beleid, sluitende afspraken met leveranciers en dienstverleners te maken. Native werkt hiervoor met het document ‘Cloudkaders’. Dit document helpt gemeenten, aan de hand van concrete stappen, bij het maken en vastleggen van afspraken met leveranciers over te leveren clouddiensten. De cloudkaders zijn van toepassing op voor één specifieke cloudoplossing, maar omvatten alle clouddiensten en zijn onafhankelijk van de daarbij gekozen infrastructuur.

Wilt u graag weten hoe Cloudkaders uw organisatie verder helpt? Neem vrijblijvend contact met ons op: Maarten Derksen, m.derksen@nativeconsulting.nl – 085 4012987 of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact op met jou.

Delen via

Actueel

Informatieveiligheid: Een gemeenschappelijke missie met een gedeelde verantwoordelijkheid

21 maart 2024

Informatieveiligheid: Een gemeenschappelijke missie met een gedeelde verantwoordelijkheid

Datagedreven werken en generatieve AI vinden elkaar

07 maart 2024

Datagedreven werken en generatieve AI vinden elkaar

Informatiearchitectuur: van foto naar bewegend beeld

26 februari 2024

Informatiearchitectuur: van foto naar bewegend beeld

Informatiewetten: strategisch vraagstuk met impact op hele organisatie

12 februari 2024

Informatiewetten: strategisch vraagstuk met impact op hele organisatie