Werken met architectuur – van onbekend tot onmisbaar 

31 oktober 2024

Werken met architectuur – van onbekend tot onmisbaar 

Steeds meer organisaties erkennen het belang van werken met architectuur en nemen dit structureel op in hun informatiebeleidsplan of IV-strategie. Het informatielandschap is in korte tijd enorm complex geworden. Door de digitale transformatie, de opmars van SaaS-applicaties, datagedreven werken, AI en de verschuiving van ICT-voorzieningen naar externe dienstverleners is er een explosie van informatiestromen ontstaan. Deze stromen staan niet op zichzelf, maar zijn onderling afhankelijk en geïntegreerd met zowel landelijke als lokale (basis)registraties en voorzieningen. Bovendien worden er aan de voorkant strenge eisen gesteld op het gebied van ICT, informatieveiligheid, archivering en vernietiging, in de hoop meer structuur en veiligheid te waarborgen. Hierdoor wordt het steeds belangrijker dat organisaties werken met architectuur om grip te krijgen op deze complexiteit en hun informatiehuishouding te verbeteren.

We zien steeds vaker dat organisaties proberen stappen te zetten om weer grip te krijgen op hun informatiehuishouding. Bij deze initiatieven worden de veranderingen echter vaak niet stevig verankerd in de werkwijzen. Dit is waar het vaak misgaat: zodra de regels te ingewikkeld of onpraktisch worden, ontstaan er ‘geitenpaadjes’. Medewerkers vinden hun eigen manieren om het systeem te omzeilen, en voordat je het weet, werken mensen langs de afgesproken procedures en chaos in de informatiehuishouding blijft bestaan.

Om dit probleem aan te pakken, zijn organisaties geneigd om direct te starten met het opzetten van complexe Enterprise architectuur. Dit is echter precies de valkuil die je moet vermijden. In plaats daarvan is het belangrijk om eerst te kijken naar de huidige situatie. Het is belangrijk om een helder beeld te krijgen van waar je nu staat. Pas wanneer je de huidige stand van zaken volledig begrijpt, kun je verder bouwen. Van daaruit werk je stap voor stap naar een toekomstgerichte architectuur.

0-meting werken met architectuur

Bij Native hebben we een 0-meting ontwikkeld om organisaties te helpen bij het in kaart brengen van de huidige situatie op het gebied van architectuur. Deze meting geeft inzicht in de huidige situatie, maar kijkt ook vooruit naar de toekomst. We richten ons op vier belangrijke sporen: leiderschap, organisatie & governance, mens & cultuur, en data & techniek.

Door deze sporen grondig te analyseren, bepalen we niet alleen waar de organisatie nu staat, maar leggen we ook direct de ambities vast voor de komende vier jaar. Dit helpt organisaties om gericht en strategisch te werken aan hun doelstellingen en zich te ontwikkelen tot een toekomstbestendige organisatie. De sporen behandelen de volgende onderwerpen:

Leiderschap

Het spoor Leiderschap binnen de 0-meting gaat over de strategische verankering van architectuur binnen de organisatie en de manier waarop het management dit aanstuurt en ondersteunt.

Organisatie & Governance

Het spoor Organisatie & Governance richt zich op de manier waarop architectuur is georganiseerd en beheerd wordt binnen de organisatie. Dit spoor brengt in kaart hoe processen, rollen en besluitvorming rondom architectuur zijn ingericht en ondersteund.

Mens & Cultuur

Het spoor Mens & Cultuur richt zich op de samenwerking, communicatie en het bewustzijn van architectuur binnen de organisatie. Dit spoor onderzoekt hoe medewerkers met elkaar omgaan, in hoeverre kennis wordt geborgd en hoe bewust men is van het belang van werken met architectuur.

Data & Techniek

Het spoor Data & Techniek richt zich op de technische aspecten van architectuur en de wijze waarop data en processen worden beheerd binnen de organisatie. Dit spoor biedt inzicht in hoe goed de organisatie is uitgerust om gegevens effectief te beheren, applicaties te integreren en architectuurprincipes toe te passen.

 

Na het vaststellen van de huidige situatie en de ambities van de organisatie voor de komende vier jaar, zetten we de volgende stap: we creëren een visualisatie
van zowel de huidige situatie als het groeipad naar het gewenste ambitieniveau. Deze visuele weergave biedt niet alleen inzicht, maar maakt de koers duidelijk en begrijpelijk voor alle betrokkenen.

Naast de visualisatie leveren we ook een roadmap op met kleine, behapbare stappen die de organisatie helpen om in beweging te komen. Deze roadmap is ontworpen om de medewerkers mee te nemen in het proces van werken met architectuur en de volwassenheid van de organisatie op dit gebied stap voor stap te vergroten.

Met deze aanpak creëren we niet alleen een goede basis voor de toekomst, maar zorgen we er ook voor dat iedereen binnen de organisatie zich betrokken en geïnspireerd voelt. Het uiteindelijke doel is om samen de reis naar een volwassen architectuurpraktijk te maken. Dit is meer dan een plan; het is een uitnodiging om samen de mogelijkheden van architectuur te verkennen en te benutten. Laten we samen de toekomst vormgeven!

Nieuwsgierig?

Het is dus essentieel om eerst de huidige situatie in kaart te brengen. Welke applicaties worden gebruikt? Hoe lopen de informatiestromen? Wat is de staat van onze ICT-infrastructuur en hoe zijn processen ingericht? Zonder een duidelijk beeld van je vertrekpunt is het onmogelijk om de juiste koers te bepalen.

Wil je meer weten over hoe Native organisaties helpt bij het werken met architectuur? Neem dan gerust contact op met Maarten Derksen of Thomas Beniers. We staan klaar om samen met jou de mogelijkheden te verkennen en de eerste stap te zetten naar een volwassen en toekomstbestendige architectuurpraktijk.

Delen via

Actueel

Informatiewetten: ‘in control’ zijn en blijven

28 november 2024

Informatiewetten: ‘in control’ zijn en blijven

Volwassenheidsmeting 2.0: Verantwoord datagedreven werken in het tijdperk van AI en ethiek

14 november 2024

Volwassenheidsmeting 2.0: Verantwoord datagedreven werken in het tijdperk van AI en ethiek

Werken met architectuur - van onbekend tot onmisbaar 

31 oktober 2024

Werken met architectuur - van onbekend tot onmisbaar 

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context

17 oktober 2024

Webinar - AI verkennen in de gemeentelijke context