Digitale Transformatie is mensenwerk, HR aan zet!

07 april 2021

Digitale Transformatie is mensenwerk, HR aan zet!

In de nieuwsbrief van enkele weken geleden is de door Native ontwikkelde ‘routekaart Datagedreven werken’ Native Consulting – Op weg naar datagedreven werken gepresenteerd en toegelicht. Deze routekaart is goed ontvangen gezien de vele reacties. Datagedreven werken implementeren in een organisatie is complex. Er moet met diverse factoren rekening worden gehouden. Digitaal leiderschap en de ontwikkeling van het lerende vermogen van medewerkers zijn niet alleen een sleutel voor een succesvolle implementatie van datagedreven werken, maar voor de digitale transformatie van uw organisatie.

Om de ontwikkeling van 21ste-eeuwse vaardigheden mogelijk te maken wordt een appel gedaan op het lerend vermogen van uw medewerkers. Datagedreven werken is een ander perspectief op invulling van de werkzaamheden, en kan je daarom niet alleen met een training bij de implementatie. Om medewerkers goed te faciliteren bij deze nieuwe manier van werken is een gebalanceerd veranderplan o.b.v. leerprincipes en veranderkundige interventies nodig dat past bij uw organisatie.

Digitaal leiderschap is nodig om voorwaarden te scheppen voor innovatie en ontwikkeling, tegelijkertijd is uw HR afdeling aan zet om een veranderkundig transitieplan te maken. Dit is niet vanzelfsprekend, omdat HR traditioneel niet de agendasetting doet voor de ontwikkeling van de digitale transformatie.

Wij pleiten daarom er voor om uw strategische HR-adviseur een prominente rol te geven in de digitale transformatie van uw organisatie. Doel is Digitaal Empowerment op de agenda te plaatsen. De volgende opgaven liggen voor:

  1. Identificeer de veranderkundige opgave van uw organisatie;
  2. Bepaal het adoptie-vermogen van uw medewerkers;
  3. Stippel een verander-strategie uit die het beste past bij uw organisatie;
  4. Waarborg dat de medewerkers ‘mede-eigenaar’ zijn van de eigen digitale ontwikkelingsvraagstukken;
  5. Ontwikkel vanuit het toekomstperspectief, want de medewerkers van de toekomst bepalen de koers.

HR is de aanjager om Digital Empowerment als strategisch onderdeel op de agenda van de digitale transformatie te plaatsen.

Bent je nieuwsgierig over de wijze waarop je dit kunt doen of wil je daar over verder van gedachte wisselen, neem dan contact op met Rob Cortjens r.cortjens@nativeconsulting.nl of Wouter van Veen w.van.veen@nativeconsulting.nl of bel 085-4012987. Je kunt ook onderstaand formulier invullen, dan nemen wij contact op met jou.

Contact

Delen via

Actueel

Zo signaleer je een ethische datakwestie

25 mei 2023

Zo signaleer je een ethische datakwestie

Native heeft 2 sprekers op Overheid 360 conferentie:

25 mei 2023

Native heeft 2 sprekers op Overheid 360 conferentie:

Microsoft 365 een oplossing of een probleem?

11 mei 2023

Microsoft 365 een oplossing of een probleem?

Ethisch handelen in het AI tijdperk

26 april 2023

Ethisch handelen in het AI tijdperk