Informatiearchitectuur in een nieuw jasje: een klantcase van de gemeente Dronten

15 juni 2020

Het opstellen van een informatiearchitectuur draagt bij aan het beheersbaar en gestructureerd doorvoeren van wijzigingen in de organisatie en ICT-inrichting van elke organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan applicatie optimalisatie. Daarbij ondersteunt het architectuur-denken ook de bewustwording van applicatiebeheerders om gestructureerd na te denken over het realiseren van een optimale informatievoorziening in lijn met de (informatie-)visie van de organisatie.

De architectuurplaat van Native is een bekend product die al op menig kantoor te vinden is. In de huidige situatie, waar een hoop veranderingen in een zeer korte tijd zijn doorgevoerd om medewerkers zo goed mogelijk te faciliteren in het thuiswerken, is de vraag naar overzicht des te groter.

Zo kwam gemeente Dronten met de volgende vraag: “Gemeente Dronten is een jaar geleden begonnen met het opzetten van haar bedrijfsarchitectuur. Omdat we geen inzicht hadden in onze huidige informatie-huishouding en wij als Architecten dat inzicht nu en in de toekomst wel willen krijgen moesten we dat in kaart gaan brengen. Het liefst in een dynamische kaart!”

“Aangezien Mavim de tool is waar we onze processen en applicaties in vastleggen, hebben we hen gekoppeld aan de consultants van Native Consulting. Dit werd een zeer prettige driehoeksverhouding qua samenwerking.”

Het traject

We zijn begonnen met het afbakenen van onze doelstellingen. Primair lag de focus op het inzichtelijk maken van informatiestromen en de aansluitingen op landelijke voorzieningen en basisregistraties. Aangezien het vastleggen van een informatiearchitectuur in een Mavim omgeving voor Native nieuw was, hebben we een scrumaanpak gehanteerd waarin we constant de voortgang monitorden en in nauw contact de volgende gewenste resultaten bepaalden. Deze resultaten hebben we echt als team, dat bestond uit medewerkers van Dronten en adviseurs van Native en Mavim, behaald.

Gemeente Dronten: “We hebben de eerste resultaten inmiddels getoond aan de betrokkenen (o.a. Functioneel Beheerders en de Architecten van onze ICT leverancier). Dit is heel goed ontvangen want we hebben inmiddels inzicht en kunnen zelf verder bouwen!”

Het actief werken met het concept resulteerde in discussies en inzichten die zeer waardevol zijn voor de bewustwording en toepassing van het architectuur-denken. Alle op- en aanmerkingen vanuit de organisatie zijn verwerkt in een definitieve versie.

Wilt u ook meer zicht op uw architectuur? Wij helpen u graag met verschillende inzichten, denk aan de technische architectuur, informatie- en applicatie architectuur en proces- en enterprise architectuur. Neem vrijblijvend contact met ons op: Ramona Pakvis, r.pakvis@nativeconsulting.nl

Delen via

Actueel

Heeft het gemeentelijk ICT Shared Service Center nog een toekomst?

13 mei 2022

Heeft het gemeentelijk ICT Shared Service Center nog een toekomst?

Common Ground datagedreven werken

01 mei 2022

Common Ground datagedreven werken

Inzet routekaart datagedreven werken voor de gemeente Meierijstad

26 april 2022

Inzet routekaart datagedreven werken voor de gemeente Meierijstad

De volgende stap omtrent privacy: de e-Privacy verordening

24 maart 2022

De volgende stap omtrent privacy: de e-Privacy verordening