Werken onder Architectuur met BlueDolphin

30 maart 2023

Werken onder Architectuur met BlueDolphin
Architectuurplaten ontwikkelen is een dienst waarmee we de afgelopen 11 jaar al veel gemeenten hebben geholpen. Een architectuurplaat geeft een beeld van alle applicaties, de verbindingen zowel intern onderling als extern met partners en de landelijke voorzieningen, en hoe dit allemaal te plaatsen is op de onderdelen van de organisatie. Dit helpt om de complexiteit van de gemeentelijke informatievoorziening te overzien.

Waar we voorheen alleen architectuurplaten ontwikkelden, kijken we nu veel breder naar het architectuur vraagstuk. Wij ondersteunen organisaties om het ‘Werken onder architectuur’ principe in te voeren, als opmaat naar een Enterprise Architectuur. De tools die wij hiervoor gebruiken sluiten aan op deze ontwikkelingen. Waar we voorheen alles met Excel en Visio creëerden, schuiven we nu op naar tools waarin we alle onderdelen van de gemeentelijke architectuur kunnen vastleggen en met elkaar kunnen verbinden. Juist dit soort tools heeft een gemeente nodig.

 

Samenwerking

Om aan de breder wordende vraag en behoefte van onze klanten te voldoen, zijn we sinds begin dit jaar een samenwerking aangegaan met ValueBlue. Hierdoor kunnen we de integrale BlueDolphin omgeving als alternatief voor Excel/Visio op een zeer aantrekkelijke manier aanbieden.

BlueDolphin is ontwikkeld om snel grip te krijgen op een IT- en applicatielandschap. Het zorgt ervoor dat je eenvoudig inzicht krijgt in de samenhang tussen bedrijfsprocessen, applicaties en de onderliggende infrastructuur. Zo maak je ketens, evenals de bijbehorende informatiestromen inzichtelijk.

 

 

Waarom een Enterprise Architectuur tool?

De druk op de gemeentelijke organisaties is groot. Allerlei ontwikkelingen, of deze nu wettelijke, maatschappelijke of organisatorische zijn, maken dat gemeenten snel veranderingen moeten doorvoeren. Het probleem hierbij is dat de impact inschatten van de verandering moeilijk en tijdrovend is. Zoals we al in eerdere nieuwsbrieven schreven is “Werken onder architectuur” daar een cruciaal hulpmiddel bij. Waarbij de meeste meerwaarde wordt behaald wanneer dit alle onderdelen van de architectuur omvat: van de technische infrastructuur laag tot en met de organisatie en processen laag. Als alle onderdelen van de architectuur in één integraal tool worden vastgelegd én met elkaar verbonden worden, krijg je de gewenste grip en inzicht. Ieder kan vanuit zijn of haar rol de architectuur bekijken, impact onderzoeken en aanpassingen (laten) maken.

 

Ondersteuning

Naast het leveren van de SaaS-omgeving willen we vanuit Native onze kennis over de architectuur van het gemeentelijk landschap gebruiken om waarde te creëren voor de organisatie.

Want waar begin je met zo’n traject, hoe organiseer je het en welke medewerkers moeten of kunnen een rol hierbij gaan spelen?

Vanuit Native ondersteunen we organisaties in de opzet evenals in het als dienst uitvoeren van de werkzaamheden rond inrichting en beheer van de architectuur.

Hiervoor hebben we een breed palet aan diensten ontwikkeld. Diensten die aan de ene kant ingezet kunnen worden om het opzetten, vullen en onderhouden van de omgeving voor een gemeente te verzorgen en aan de andere kant om meerwaarde te halen uit de opgezette omgeving.

 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden met BlueDolphin?

Voor vragen of nadere informatie omtrent onze ideeën over werken onder architectuur of de mogelijkheden en kosten van BlueDolphin en onze dienstverlening kun je contact opnemen met Maarten Derksen of Martin van Dijk.

Delen via

Actueel

AI verbieden, gedogen of omarmen?

30 november 2023

AI verbieden, gedogen of omarmen?

Informatiehuishouding is de basis van alle gemeentelijke uitdagingen!

23 november 2023

Informatiehuishouding is de basis van alle gemeentelijke uitdagingen!

Op zoek naar een Woo-publicatiekanaal?

09 november 2023

Op zoek naar een Woo-publicatiekanaal?

Referentiemodel DAMA DMBOK voor datagedreven werken; wel of niet bruikbaar?

12 oktober 2023

Referentiemodel DAMA DMBOK voor datagedreven werken; wel of niet bruikbaar?