Informatiearchitectuur: van foto naar bewegend beeld

26 februari 2024

Informatiearchitectuur: van foto naar bewegend beeld

De afgelopen jaren heeft Native veel organisaties geholpen om het applicatielandschap, koppelingen, ICT-infrastructuur en bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Veel klanten hebben op kantoor onze kenmerkende A0 architectuurplaten aan de wand hangen. Natuurlijk is dat mooi om te zien als we ergens terugkomen. Maar we zien dan vaak een hoop krassen, hier en daar een rood kruis door een uitgefaseerde applicatie en in het groen juist een nieuwe server. De reden: “Alles verandert in rap tempo, zo proberen we het toch actueel te houden.”

Een éénmalige visualisatie in 2D is als een foto, een typische momentopname die de dag erna alweer verouderd kan zijn. Wijzigingen zijn geen uitzondering meer, eerder de regel. Daarom ondersteunt zo’n statisch beeld het ‘werken onder architectuur’ op de langere termijn bij veel organisaties niet goed genoeg. Werken onder architectuur is namelijk dynamisch en veranderlijk. Dat vraagt om visualisatie die informatie geeft zoals een 3D-360 graden video: op elk moment en vanuit elk perspectief heb je een actueel beeld. Je wil als organisatie graag met verschillende lenzen – applicatie, proces, domein, etc naar architectuur kijken.

 

Hoe houd je regie op architectuur?

Enkel en alleen de juiste tooling om zo’n dynamisch beeld neer te zetten, zoals Native dat nu met BlueDolphin bij klanten doet, is nog niet genoeg. Het is tijd voor de volgende stap in de evolutie van ‘werken onder architectuur’: Niet alleen de architectuur vastleggen, maar ook actief gebruiken en onderhouden in de dagelijkse activiteiten.

 

Werken onder architectuur en goed regievoeren op architectuur zorgen er dan voor dat de informatiearchitectuur niet zomaar outdated of onvolledig raakt door wijzigingen of vernieuwingen.

Door kaders en richtlijnen op te stellen bieden we houvast voor iedereen binnen én buiten de organisatie die belang heeft bij een goed functionerende informatiearchitectuur. Als je dat fundament onder werken onder architectuur niet goed legt, loop je een aantal voordelen mis. Je houdt een gebrek aan inzicht, samenhang en beheersbaarheid.

BlueDolphin helpt organisaties bij het beheren en optimaliseren van de informatiearchitectuur. Het biedt tools voor het documenteren, analyseren en visualiseren van de huidige en gewenste bedrijfsprocessen, IT-systemen, applicaties en gegevensstromen.

Dat gebrek aan inzicht kan ook leiden tot een overschrijding van tijd en kostenposten binnen projecten. Of tot een wildgroei aan (heel vergelijkbare) technieken en tools of een gebrek aan aansluiting op de behoeften van de business. Of denk aan gevolgen die onbekende afhankelijkheden tussen architectuurcomponenten kunnen hebben – daar wil je liever niet door verrast worden tijdens een vervangingsproces. Bij Native geloven we erin dat dit soort problemen niet wordt opgelost met ad-hoc verbandjes en gelegenheidsargumentatie, maar dat ze vragen om een structureel andere aanpak. Namelijk:

 

Governance om architectuur te onderhouden

Om regie te kunnen voeren op de architectuur is het zoals wij beschreven in onze nieuwsbrief “Systeemaanpassingen leiden niet vanzelf tot verandering”, belangrijk om een solide governancestructuur en mandaatregeling te hebben voor een effectieve informatiearchitectuur. Door de aanschaf van middelen voor de informatievoorziening via één afdeling te laten lopen voorkom je schaduw IT en ongewenste oplossingen. Het is daarom essentieel dat organisaties duidelijke beleidslijnen en verantwoordelijkheden vaststellen. Daarmee lukt het om de architectuur consistent te onderhouden en te evolueren. Middelen om hierbij te helpen zijn het wijzigingsproces en een actueel projectportfolio.

 

Wijzigingsproces

Het wijzigingsproces draagt bij om via een gestructureerde werkwijze voor het plannen, beoordelen, goedkeuren, implementeren en evalueren van wijzigingen in de informatiehuishouding. Dit proces zorgt voor grip op wijzigingen, verstoringen en vernieuwingen door structuur, risicobeheersing, transparantie, optimalisatie van middelen en continue verbetering.

 

Projectportfolio

Het beheren van een projectportfolio is essentieel voor het verbeteren en vernieuwen van de informatiearchitectuur. Een actueel projectportfolio biedt inzicht en helpt organisaties bij het:

  • Afstemmen van projecten op strategische doelstellingen en visie van de organisatie;
  • Prioriteren van investeringen op basis van bijdrage aan doelstellingen en verwachte impact op informatiearchitectuur;
  • Identificeren en beheren van risico’s die van invloed zijn op informatiearchitectuur;
  • Plannen van resources zoals personeel, budgetten en tijd voor wijzigingen;
  • Monitoren van de voortgang van projecten om tijdig in te grijpen bij problemen en effectieve werking van informatiearchitectuur te garanderen.

 

Wil je werk maken van een dynamische informatiearchitectuur?

Door het werken onder architectuur op te zetten en daarbij de governance, mandaatregeling, wijzigingsproces en het projectportfolio te omarmen en te integreren in de huidige werkwijze, kunnen organisaties de overgang maken naar een meer dynamische en wendbare informatiearchitectuur.

Wij helpen organisaties zoals gemeenten om de volgende stap in de evolutie van ‘werken onder architectuur’ te maken. Ben je benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen in dit vraagstuk, neem dan gerust contact op met Maarten Derksen.

m.derksen@nativeconsulting.nl

085-4012987

Delen via

Actueel

Data-ethiek: een onmisbaar moreel kompas in het digitale tijdperk

18 april 2024

Data-ethiek: een onmisbaar moreel kompas in het digitale tijdperk

Common Ground: wordt belofte werkelijkheid?

04 april 2024

Common Ground: wordt belofte werkelijkheid?

Informatieveiligheid: Een gemeenschappelijke missie met een gedeelde verantwoordelijkheid

21 maart 2024

Informatieveiligheid: Een gemeenschappelijke missie met een gedeelde verantwoordelijkheid

Datagedreven werken en generatieve AI vinden elkaar

07 maart 2024

Datagedreven werken en generatieve AI vinden elkaar